background shape

Wat dekt je verzekering bij waterschade door lentebuien?

article featured image

De afgelopen weken is het heel erg nat in Nederland. De lente wordt gedomineerd door regenbuien en dat is niet alleen vervelend als je op een zonnige lente had gehoopt, maar ook als je hierdoor schade aan je huis krijgt. Lekkages of andere vormen van waterschade kunnen de kosten namelijk hoog doen oplopen. Gelukkig zijn hiervoor de inboedel- en opstalverzekering om de kosten te dekken.

Zeer nat voorjaar

Tot 7 mei van dit jaar is er al 359 millimeter regen gevallen in De Bilt, wat het op één na natste voorjaar maakt sinds 1988. Helaas kan overtollig water voor waterschade aan jouw huis of bezittingen zorgen. Gelukkig bieden inboedel- en opstalverzekeringen dekking voor dit soort schade, maar het is belangrijk om te weten wat er precies gedekt wordt.

Welke verzekering dekt welke schade

De opstalverzekering dekt schade aan het huis zelf en de vaste delen van de tuin, zoals vloeren of muren. Als de bezittingen in bijvoorbeeld de kelder beschadigd zijn, valt dit onder de inboedelverzekering. Verzekeraars maken onderscheid tussen verschillende vormen van waterschade, afhankelijk van de richting die het water op is gegaan. Waterschade via water van binnenuit wordt doorgaans wel gedekt, terwijl schade door zijwaarts water niet gedekt wordt.

Beperk zelf de schade

Er zijn ook uitzonderingen op de dekkingsvoorwaarden, zoals schade door opkomend grondwater of water dat door een buitenmuur sijpelt. Het is daarom belangrijk om de verzekeringsvoorwaarden te controleren en ook jouw eigen verantwoordelijkheid te nemen om schade te voorkomen of te beperken. Bij waterschade is het belangrijk om de watertoevoer uit te schakelen, de schade te documenteren en de verzekeraar te informeren. Daarnaast moet het water zo snel mogelijk worden opgeruimd om schimmelgroei te voorkomen en kan professionele hulp worden ingeroepen als de schade ernstig is.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right