background shape

Vanaf April 2023 wordt een vast energiecontract opzeggen duurder

article featured image

Het opzeggen van een vast contract wordt minder aantrekkelijk gemaakt met nieuwe regels. Per april 2023 wordt de opzegvergoeding die je moet betalen als je het vaste energiecontract vroegtijdig stopzet evenveel als de hoeveelheid energie die je nog zou gaan gebruiken. Dit moet energieleveranciers motiveren om meer vaste contracten aan te bieden.

Huidige situatie

Hieronder zie je de kosten van een opzegvergoeding per stroom of gas. Dit betekent dat de energieleverancier dit voor gas en stroom mag vragen. Als je voor beiden het contract opzegt, betaal je maximaal het dubbele bedrag.

Kosten opzegvergoeding
Duur afloop Maximaal betalen
Korter dan 1,5 jaar € 50,-
1,5 jaar tot 2 jaar € 75,-
2 tot 2,5 jaar  € 100,-
Langer dan 2,5 jaar € 125,-

*Voor zakelijke contracten zijn de regels en opzegvergoedingen anders. Raadpleeg hiervoor de contractvoorwaarden van je energieleverancier.

Nauwelijks vaste energiecontract

Op dit moment bieden energieleveranciers nauwelijks vaste energiecontract aan, omdat ze bang zijn dat klanten overstappen zodra de huidige hoge tarieven hard dalen. Dit is namelijk nu nog goed mogelijk door de lage opzegvergoedingen die bij een overstap vaak door de concurrent wordt betaald. Hierdoor ontstaat onzekerheid bij de energieleveranciers waar een vast contract juist zekerheid moet bieden. Op dit moment hebben veel huishoudens behoefte aan stabiliteit in hun energiekosten.

Hoe hoog is de nieuwe opzegvergoeding?

Vanaf april wordt de hoogte van de opzegvergoeding berekend door het verschil tussen de tarieven in je vaste contract en de huidige tarieven. Vervolgens kijkt de energieleverancier naar de duur van je contract en het verwachte verbruik. Hierdoor kan de opzegvergoeding hoog oplopen bij een hoog prijsverschil, veel resterende maanden en als de energieleveranciers een hoog verbruik verwacht.

Geldt dit ook voor contracten die voor 1 april zijn afgesloten?

Nee. Alle vaste energiecontracten die voor 1 april zijn afgesloten hebben nog de oude regels voor het overstappen van energieleverancier.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl