background shape

Te weinig concurrentie in de telecommarkt

article featured image

Telecomexperts trekken de conclusie dat we te veel betalen voor internet, televisie en vaste telefonie, en ze wijten dit aan gebrek aan concurrentie. Dit gebrek aan rivaliteit geeft telecombedrijven weinig reden om hun prijzen te verlagen. Vooral Ziggo en KPN, die de meerderheid van huishoudens van vaste telecomdiensten voorzien, domineren de markt.

Duopolie en Beperkte Concurrentie: Ziggo en KPN domineren de markt

Er is enige concurrentiedruk van Delta en Odido, maar deze beperkt zich tot specifieke gebieden. Ziggo heeft weinig ruimte voor prijsconcurrentie door gestegen kosten en schulden, terwijl KPN overvloedig financiële middelen heeft. KPN heeft daarnaast weinig stimulans om prijzen te verlagen vanwege de financiële situatie bij Ziggo.

Regulering en KPN's Invloed: Ondanks schijnbare concurrentie blijft controle nodig

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft eerder ingegrepen vanwege gebrek aan concurrentie. Ondanks de schijnbare concurrentie, mede dankzij afspraken met KPN, benadrukken experts dat de marktanalyse van de ACM niet de volledige situatie weergeeft. Bij de aanleg van het glasvezelnetwerk maakt KPN keuzes die concurrentie beperken. Ziggo geeft aan dat er wel degelijk concurrentie is, terwijl KPN stelt dat de prijsstijgingen voornamelijk te wijten zijn aan inflatie en wijst op hun gematigde prijswijzigingen in de afgelopen twee jaar. De ACM blijft de markt nauwlettend volgen om ervoor te zorgen dat deze concurrerend blijft.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right