background shape

Inzittendenverzekering ook belangrijk zonder passagiers

article featured image

Een inzittendenverzekering is van groot belang, zelfs als je meestal alleen achter het stuur zit. Deze verzekering biedt bescherming voor zowel passagiers als bestuurders in geval van een ongeval, waarbij de schade en dekking kunnen variëren afhankelijk van het type verzekering. In dit artikel bespreken we waarom deze verzekering relevant is, gegeven het feit dat jaarlijks meer dan 430.000 mensen in Nederland betrokken raken bij verkeersongevallen.

Niet alleen belangrijk voor passagiers

Een inzittendenverzekering is niet alleen bedoeld voor passagiers; het is ook van essentieel belang voor bestuurders. Dit geldt vooral wanneer de bestuurder zelf een ongeval veroorzaakt of als de veroorzaker na het ongeval doorrijdt. Dit geldt ook voor motorrijders bij het verzekeren van hun opzittenden. In geval van letsel kunnen passagiers meestal hun schade verhalen, maar bestuurders kunnen geconfronteerd worden met aanzienlijke kosten voor letsel die niet worden gedekt door de verplichte WA-verzekering.

Verkeersongevallen

Jaarlijks raken meer dan 430.000 mensen betrokken bij verkeersongevallen in Nederland, waarvan ongeveer 130.000 op de spoedeisende hulp belanden en 20.000 als 'ernstig gewond' worden geclassificeerd. Hoewel het aantal dodelijke slachtoffers gelukkig daalt, schommelt dit nog steeds rond de 600. Fietsers zijn het meest kwetsbaar, maar auto-passagiers volgen kort daarop als het gaat om slachtoffers van verkeersongevallen.

Passagiersregels

Het aantal mensen in een auto mag niet groter zijn dan het aantal beschikbare veiligheidsgordels. Het dragen van veiligheidsgordels is niet alleen verplicht, maar het is ook cruciaal om te zorgen dat er bij een ongeval een volledige uitkering volgt. Het niet naleven van deze regels kan leiden tot boetes en beperkingen in de uitkering van de verzekeraar. Het is daarom van groot belang om te begrijpen hoe de regels en uitzonderingen met betrekking tot autogordels werken

Type inzittendenverzekeringen

Er bestaan twee belangrijke typen inzittendenverzekeringen: de Ongevallen Inzittendenverzekering en de Schadeverzekering Inzittenden (SVI). Hoewel ze op het eerste gezicht op elkaar lijken, verschillen ze op essentiële vlakken. De Ongevallen Inzittendenverzekering keert een vast bedrag uit bij invaliditeit of overlijden als gevolg van een ongeval, ongeacht de werkelijke schade. De SVI biedt daarentegen uitgebreidere dekking en vergoedt de werkelijke schade na een ongeval. Het bedrag dat wordt uitgekeerd, varieert en kan aanzienlijk hoger zijn bij de SVI. Bovendien biedt de SVI dekking voor vervoerde spullen en immateriële schade, in tegenstelling tot de Ongevallen Inzittendenverzekering.

Voordelen SVI

Een SVI biedt aanzienlijk meer dekking dan andere inzittendenverzekeringen. Eén van de voordelen van een inzittendenverzekering is de snelheid van schadeafhandeling en uitkering. Jouw schade en die van je passagiers krijgen voorrang bij de verzekeraar, waarna wordt gekeken naar verhaalmogelijkheden bij de WA-verzekering van de tegenpartij. De dekking en het bedrag dat wordt uitgekeerd, variëren echter per type inzittendenverzekering.

Check de voorwaarden en premie

Het is van belang om bij het kiezen van een inzittendenverzekering niet alleen naar de premie te kijken, maar ook naar de voorwaarden. Sommige verzekeraars sluiten bepaalde schadeoorzaken uit, zoals whiplash en soortgelijke aandoeningen. Als je vaak alleen rijdt, loop je als bestuurder meer risico, omdat je eigen WA-verzekering geen dekking biedt voor bepaalde kosten in geval van een ongeval. Een inzittendenverzekering kan in dit geval financiële bescherming bieden voor medische kosten, uitvaartkosten en verlies van inkomen bij blijvende invaliditeit.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right