background shape

Hogere netbeheerderkosten laten de energierekening in 2024 stijgen

article featured image

Volgend jaar zullen huishoudens waarschijnlijk meer moeten betalen voor hun energierekening vanwege hogere kosten bij netbeheerder TenneT. TenneT heeft in de afgelopen jaren extra uitgaven gedaan, onder andere door stijgende kosten voor de inkoop van energie. Ook moeten zij veel geld investeren in de verbetering van het landelijke stroomnetwerk, zowel op land als op zee.

Wat is een netbeheerder?

De netbeheerder zorgt ervoor dat je daadwerkelijk stroom en gas ontvangt, door het netwerk voor energie aan te leggen en te beheren. Daarnaast plaatst en onderhoudt de netbeheerder de stroom- en gasmeter. Naast netbeheerkosten, voorheen ook wel netwerkkosten genoemd, draag je meterhuur af aan de netbeheerder. Sinds 1 augustus 2013 zijn alle leveranciers verplicht om de netbeheerkosten op één nota te zetten. Je ontvangt dus niet meer apart van de netbeheerder een nota.

Hoeveel stijgen de kosten?

TenneT verwacht dat huishoudens met een gemiddeld verbruik ongeveer €62 extra zullen moeten betalen, wat neerkomt op meer dan €5 per maand. Voor MKB'ers zal dit bedrag zelfs oplopen tot €376 per jaar, wat neerkomt op meer dan €31 extra per maand.

Deze bedragen zijn inschattingen van TenneT en de definitieve bedragen worden bepaald door de toezichthouder ACM in het najaar. Kosten voor netbeheerders maken deel uit van onze totale energierekening, naast verbruikskosten, belastingen en leverancierskosten.

Bij welke netbeheerder zit ik?

Wie je netbeheerder is, hangt af van de regio waarin je woont. Je kunt dan ook niet zelf kiezen voor een netbeheerder. Het kan voorkomen dat je voor stroom een andere netbeheerder hebt dan voor gas. Er zijn namelijk netbeheerders die alleen het netwerk beheren voor gas en niet voor stroom en omgekeerd. Kijk hier om te zien wie de netbeheerder is in jouw regio.  

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right