background shape

Heeft binnenkort ieder huis energielabel A?

article featured image

Het Nederlandse kabinet streeft ernaar dat alle huizen zo snel mogelijk energielabel A of beter hebben, terwijl België zich richt op het verbeteren van het energielabel bij de huizen met de laagste labels. Waar valt de meeste winst te behalen?

Meeste winst te behalen bij lage energielabels

Volgens experts is het echter veel efficiënter om van een laag label, bijvoorbeeld G, naar een hoger label, zoals D, te gaan, omdat de energiebesparing dan groter is dan bij een stap van een hoger label, zoals C, naar A. Het is belangrijk om te weten wat de verschillende labels betekenen. Bijvoorbeeld, een woning met label G heeft geen isolatie en enkel glas met een oude cv-ketel, terwijl bij label D dubbelglas, isolatie en een nieuwe cv-ketel zijn geïnstalleerd.

Energielabel A is duur, maar blijft de beste optie

Bij label A wordt er energie opgewekt, bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen en een warmtepomp. Verbetering van het energielabel kan leiden tot gedragsverandering bij inwoners, maar dit betekent niet automatisch minder verbruik.

Beginnen bij de huizen zonder energiebesparende maatregelen

Hoewel het klopt dat de stap van geen isolatie naar goede isolatie meer bespaart dan van matige isolatie naar goede isolatie, betekent dit niet dat er niets gedaan hoeft te worden als een woning een comfortabel label D heeft. Bij label C is er bijvoorbeeld nog steeds sprake van matige isolatie en het streven is naar overal goede isolatie.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right