background shape

Gasprijs bijna weer op oude niveau en laat energietarieven dalen

article featured image

De gasprijs is momenteel op het laagste punt sinds 2021, wat mogelijk resulteert in een verdere verlaging van de energierekening. Deze ontwikkeling komt na een periode waarin gas extreem duur was, met prijzen die tijdens de piek van afgelopen augustus tien keer hoger waren. Deze stijging werd veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder het dichtdraaien van de gaskraan door Rusland en de concurrentie tussen Europese landen om hun gasvoorraden aan te vullen voor de wintermaanden. Deze situatie leidde tot aanzienlijke stijgingen van de energierekeningen van huishoudens en betalingsproblemen. Echter, de marktprijs voor gas is nu gedaald en schommelt rond de 34,50 euro.

Russisch gas is vervangen

Europese landen zijn de afgelopen tijd begonnen met het vervangen van Russisch gas door gas uit andere landen, zoals Noorwegen, en hebben extra vloeibaar aardgas (lng) geïmporteerd. Dit heeft geleid tot een groter aanbod van gas en heeft bijgedragen aan de daling van de gasprijs. Daarnaast hebben Europese landen besloten om gezamenlijk gas in te kopen in plaats van tegen elkaar op te bieden, om zo hun wintervoorraden aan te vullen. De eerste aanbesteding hiervoor is al gestart, waarbij alle gasleveranciers behalve die uit Rusland kunnen aangeven tegen welke prijs ze gas aan Europa willen leveren.

Lagere tarieven

De daling van de gasprijs heeft ook gevolgen voor de energierekening van consumenten. Grote energieleveranciers zoals Eneco, Essent en Vattenfall bieden weer contracten aan met tarieven die onder het prijsplafond liggen. De verwachting is dat de contractprijzen in de komende tijd verder zullen dalen, omdat ze de trend van de handelsprijzen enkele maanden later volgen. Deze prijsdaling is een welkome ontwikkeling, aangezien veel huishoudens nog steeds moeite hebben om hun energierekening te betalen. Hoewel het aantal betalingsachterstanden gelijk blijft, zien mensen die hiermee te maken hebben de achterstand steeds verder oplopen. Dit wordt mede veroorzaakt door klanten die hun jaarlijkse afrekening hebben ontvangen en moeten bijbetalen.

Nog niet op oude niveau

Hoewel de gasprijs is gedaald, bevinden we ons nog niet op het niveau van vóór de energiecrisis. In die tijd betaalden handelaren minder dan 20 euro voor een megawattuur gas, terwijl de huidige prijzen nog steeds twee keer zo hoog zijn als enkele jaren geleden. Het is belangrijk om te benadrukken dat, hoewel er positieve ontwikkelingen zijn geweest, de energiekosten nog steeds aanzienlijk hoger zijn dan in het verleden.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl