background shape

Zorgpremies 2023 bekend: hier moet je op letten

article featured image

Je kunt beginnen met het vergelijken van je zorgverzekeraars. En dit jaar is dat van groter belang dan voorgaande jaren. Zorgverzekeraars hebben namelijk hun premies flink verhoog vanwege de stijgende zorgkosten en inflatie. Dit komt neer op bijna 10 euro per maand meer ten opzichte van 2022. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten tijdens het vergelijken van zorgverzekeringen. 

Zorgpremies flink omhoog

Tijdens Prinsjesdag werd al voorspeld dat de zorgpremies met zo’n 11 euro per maand zouden stijgen. Dit bleek een reële inschatting te zijn, want de premiestijging komt dit jaar uit op zo’n 10 euro per maand meer. Ondanks dat veel verzekeraars een beroep doen op hun reserves ontkomen ze er niet aan om de verhoging door te voeren. Dit komt door de vergrijzing, duurdere behandelingen, chronisch zieken en hoge inflatie. Wel gaat de zorgtoeslag komend jaar omhoog naar maximaal 154 euro per maand, afhankelijk van je inkomen. 

Premie stijgt het meest bij budgetverzekeraars 

Bij de goedkopere verzekeraars zien we de hoogste premieverhogingen. Just (CZ) stijgt met € 13,60, Anderzorg (Menzis) stijgt met € 15,50 en ZieZo (Zilveren Kruis) stijgt met € 17,70. Desondanks de hogere premiestijging blijven de budgetverzekeraars verreweg goedkoper dan de grote merken. Tussen vergelijkbare polissen zit bijna € 150 verschil.

Vergelijken en overstappen

Er wordt dit jaar een recordaantal overstappers verwacht van meer dan 8 procent. Dit is normaal 6 tot 7 procent. De afschaffing van de korting op collectieve zorgverzekeringen in combinatie met de premiestijging moet een aanjager zijn voor mensen om over te stappen. Let wel op dat je niet zomaar een aanvullende verzekering schrapt of je eigen risico verhoogt. Je kunt dan alsnog meer gaan betalen als je wel iets oploopt. 

Veranderingen in de basisverzekering

·         Verlenging van de regeling voor paramedische herstelzorg na COVID-19 tot 1 augustus 2023.

·         Vergoeding voor vitamine D verdwijnt vanaf 1 januari 2023.

·         De combinatietest voor zwangere vrouwen wordt per 1 januari 2023 niet meer vergoed. In plaats daarvan wordt de NIPT-test vergoed bij medische indicatie en vervalt hiervoor het eigen risico.

·         Eigen bijdrage voor de NIPT-test van € 175,- verdwijnt per 1 april.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl