background shape

Ondanks het koude weer gaat de verwarming niet vol aan

article featured image

De kou van afgelopen week gaf genoeg redenen om de verwarming aan te zetten. Met temperaturen onder nul was te verwachten dat we een enorme piek in het energieverbruik zouden meemaken. Er was wel degelijk een piek te zien, maar deze was fors lager dan in een koud weekend voor de energiecrisis. Nederlanders zijn volop bezig met energie besparen!

Piekverbruik per weekend

Afgelopen weekend werd er zaterdag en zondag gezamenlijk 140 miljoen m³ gas verbruikt, meldt de NOS. In een warm weekend wordt er ongeveer 75 miljoen m³ gas verbruikt. Er zijn dus grote verschillen te zien tussen warme en koude weekenden. Wel werd er tijdens het afgelopen koude weekend bijna 15 procent minder energie verbruikt dan in een koud weekend van voor de energiecrisis. 

Gasopslagen nog goed gevuld

Je zou verwachten dat na een koud weekend er een flinke aanslag is gedaan op de gasvoorraden in het land. Gelukkig is Nederland goed voorbereid deze winter en is er meer dan genoeg gas opgeslagen. Maar hoeveel van de gasvoorraad verbruikt Nederland nou in zo’n koud weekend? Afgelopen vrijdagavond stonden de gasvoorraden rond de 91.6 procent. Op maandagochtend was dat 91.1 procent. Dit betekent dus een verschil van 0.5 procent. Dat is niet het gehele verbruik van Nederland, aangezien de voorraden altijd worden bijgevuld en er ook gas direct wordt geleverd.

Verbruik online checken

Afgelopen weekend was er ook een piek te zien in de apps van energieleveranciers. Huishoudens met een slimme meter kunnen hierin hun verbruik checken. Energieleverancier Vattenfall meldde dat hun app afgelopen weekend 34 procent meer is gebruikt dan het weekend ervoor. Ook ten opzichte van een jaar eerder zijn er drie keer zoveel gebruikers. 

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl