Energieleveranciers hebben deze maand de variabele tarieven met gemiddeld 3 tot 4 procent verhoogd. Dit volgt op een eerdere stijging van 1 procent in september, meldt de toezichthouder. De tariefverhoging geldt voor nieuwe energiecontracten of voor bestaande contracten waarbij op 1 oktober de prijzen zijn aangepast. De stijging wordt toegeschreven aan hogere handelsprijzen voor gas en stroom, die in augustus opliepen na eerdere dalingen in juli.
In tegenstelling tot variabele contracten, betalen huishoudens met een vast energiecontract momenteel juist minder. Voor hen daalden de tarieven met 2 tot 4 procent, na een eerdere stijging van 2 tot 3 procent in september. Ondanks de prijsverlaging voor vaste contracten, lijkt de interesse in deze contracten af te nemen. Door de dalende handelsprijzen zijn variabele contracten weer populairder geworden.
De afgelopen maanden is een duidelijke trend zichtbaar waarbij steeds meer huishoudens overstappen van vaste naar variabele energiecontracten. Sinds juni is het aantal variabele contracten met 80.000 gestegen, terwijl het aantal huishoudens met een vast contract juist met 100.000 is gedaald. Toch blijft een meerderheid van de huishoudens, 52 procent, nog steeds vasthouden aan een vast contract. Het marktaandeel van variabele contracten ligt nu op 42 procent.
Naast variabele en vaste contracten is er ook een sterke groei te zien in dynamische energiecontracten, waarbij de prijs per uur kan variƫren. Eind 2022 maakten nog maar 72.000 huishoudens gebruik van deze optie, maar inmiddels is dat aantal gestegen naar 359.000. Dit komt neer op ongeveer 5 procent van alle huishoudens. De toezichthouder benadrukt dat er grote prijsverschillen kunnen zijn tussen aanbieders en adviseert consumenten om regelmatig energieprijzen te vergelijken, zeker nu de koude maanden eraan komen.
bereikbaar tussen:
9:00 - 12:00 en 13:00 - 17:00