background shape

Wel of niet tandartskosten verzekeren?

article featured image

De tandartsverzekering is de meest gekozen aanvullende zorgverzekering van Nederland. Toch hebben veel mensen deze verzekering helemaal niet nodig. Wanneer heeft een cliënt baat bij een dergelijke aanvullende dekking?

Basisverzekering
Met de basisverzekering worden tandartskosten (inclusief kosten voor de mondhygiënist) niet vergoed, behalve wanneer er doorverwezen wordt naar een kaakchirurg in het ziekenhuis. Onder behandeling van een medisch specialist in het ziekenhuis worden de kosten wel gedekt. Let er wel op dat eerst het eigen risico, van minimaal 385 euro, wordt aangesproken. Ook blijkt dat in bijna alle doorverwijzingen naar een medisch specialist, iemand aanvullend verzekerd dient te zijn tegen tandartskosten. Voor kinderen onder de 18 jaar wordt wel bijna alles vergoed onder de basisverzekering.

Wel of niet
Wanneer iemand één of twee keer per jaar controle heeft en nooit tot af en toe een gaatje heeft, is het niet rendabel daarvoor een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. De extra zorgpremie voor een dergelijke verzekering kost al gauw 150 euro per jaar, terwijl de kans misschien niet groot is dat er een en ander aan het gebit gedaan moet worden. Wel is het verstandig voor het einde van het jaar aan de tandarts te vragen of er duurdere behandelingen aan het gebit nodig zijn het komende jaar. Aan de hand van die informatie kan er beslist worden om toch een aanvullende tandartsverzekering te nemen. 

Dure behandelingen
Voorbeelden van duurdere behandelingen zijn bijvoorbeeld het plaatsen van bruggen, kronen en implantaten. Wanneer dat op de planning staat, is het verstandig wel een tandartsverzekering af te sluiten. Doe dit waar mogelijk tijdig, want bij hoge verwachte kosten kan een verzekeraar ervoor kiezen iemand niet te accepteren.

Tot een vergoeding van 500 euro is er meestal niets aan de hand en is directe acceptatie van toepassing. Wanneer iemand zich tegen hogere kosten wilt laten verzekeren, vanaf 750 euro, wordt het lastiger; de meeste zorgverzekeraars gaan dan medische vragen stellen. 

Beugel
Wanneer er een kind onder de 18 jaar in het gezin een beugel dient te krijgen, is het wijsheid daarvoor een aanvullende verzekering af te sluiten, met daarin vergoeding voor orthodontie. Dergelijke kosten worden namelijk niet vergoed uit de basisverzekering, maar kunnen snel oplopen tot 3000 euro per kind. Let er hierbij ook op dat de zorgverzekering tijdig wordt aanvraagt. Veel verzekeraars werken namelijk met een wachttijd en medische selectie . Bij een wachttijd moet je een jaar of langer wachten, voordat de orthodontie kosten gedekt worden. In die periode moet er wel al premie betaald worden. Als een cliënt zelf een beugel nodig hebt, gelden er andere ‘regels’.

Verschillen
De vergoedingen, voorwaarden, dekkingen en premies van aanvullende verzekeringen voor orthodontie kosten kunnen verschillen. Let niet alleen op de totale vergoeding, maar ook op de maximale vergoeding per jaar. Vraag de orthodontist naar te verwachten kosten. Ook is het goed te checken of de vergoeding per kind, per jaar of per keer is.

Aanvullend pakket
Met een verzekering voor orthodontie ben je vaak ook voor andere dingen verzekerd, zoals bijvoorbeeld voor controles, vullen van gaatjes en andere tandartskosten tot een bepaald bedrag. Goed om te weten met welk pakket je verzekerd bent. 

Bij premies voor diverse aanvullende verzekeringen vergelijken, is het belangrijk de kosten af te wegen tegen de vergoeding. Kinderen tot 18 jaar zijn (in 95 procent van de gevallen) aanvullend meeverzekerd voor zowel de basis- als de aanvullende verzekering.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700

bereikbaar tussen:
9:00 - 12:00 en 13:00 - 17:00

icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right