background shape

Wat gebeurt er met de energieprijs nadat het prijsplafond afloopt?

article featured image

Het kabinet wil per 1 januari een prijsplafond inzetten om de energieprijs te drukken. Hiermee wil de overheid mensen financieel tegemoetkomen in de huidige energiecrisis. Eerder werd al bekend dat het prijsplafond op losse schroeven staat. In deze situatie gaan we uit van de belofte van de overheid dat het energieplafond per 1 januari 2023 ingaat. Hierbij kijken we naar de periode nadat het prijsplafond is afgelopen, want het gaat niet voor eeuwig gelden. Wat staat huishoudens dan te wachten?

Energieplafond

Voor nu staat het energieplafond gepland van 1 januari 2023 tot 1 januari 2024. Dat betekent dat huishoudens een jaar lang € 1,45 per m³ gas tot maximaal 1200 m³ per jaar mogen betalen. Voor elektriciteit is dit € 0,40 per kWh tot een verbruik van 2900 kWh per jaar. Al het verbruik hierboven wordt volgens de huidige marktprijzen betaald.  

Stijging

Over één ding zijn veel experts het eens: de energieprijs blijft de komende tijd hoog. Dat betekent dat als huishoudens per 1 januari 2024 weer te maken krijgen met volledige energiekosten, deze wel eens dubbel zo hard geraakt kunnen worden. Ook staat op dit moment gepland dat belastingen op energie die zijn verlaagd per 1 januari 2023 weer naar het oude niveau gaan. Volgens de Vereniging Eigen Huis is dit zorgelijk. Doordat de belasting weer op het oude niveau is en de energieprijs aanhoudend hoog is kan een gemiddelde gas- en stroomrekening € 2.500 duurder worden in 2024. 

BTW op energie

De grootste zorgen liggen bij de verhoging van de btw van 9 procent naar 21 procent. Op dit moment betalen huishoudens door tegemoetkoming van de overheid 9 procent. Een stijging van 12 procent per 1 januari 2023 is daarom een schep bovenop de al hoge energieprijs. Experts raden de overheid daarom aan om nu al na te denken over een oplossing, door bijvoorbeeld de btw op energie standaard 9 procent te maken. 

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right