background shape

Wanneer ben je verzekerd bij klusschade?

article featured image

Ben je van plan om binnenkort een klusproject te starten, maar weet je van jezelf dat je niet de handigste persoon ter wereld bent? Of ben je gewoon een grote pechvogel? Dan is het slim om vooraf alvast te kijken naar de dekking van je opstal- en inboedelverzekering. Zo weet je wat er vergoed wordt in het geval van schade en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Soorten schade

Wanneer je schade maakt tijdens het klussen, kun je die verhalen op je opstal- of inboedelverzekering. Welke verzekering de schade dekt is afhankelijk van wat er precies beschadigd is. De opstalverzekering dekt schade aan je opstal; de woning en alles wat nagelvast zit aan je woning. Denk bijvoorbeeld aan je keuken, (leidingen in) de muren, het dak en een regenpijp op de schuur. Onder de inboedelverzekering wordt ook wel je huisraad verstaan, dus alles wat ‘los’ in je huis staat. Kun je iets verhuizen? Dan valt het onder de inboedel.

Dekkingen

In de meeste gevallen ben je verzekerd voor klusschades, maar niet altijd. Het gaat erom of de schade een direct gevolg van het klussen is, of dat de schade niet rechtstreeks door het klussen is veroorzaakt. Stel: je bouwt een nieuwe vaatwasser in, maar duwt deze te hard op zijn plek waardoor hij stuk gaat. Dan kun je deze schade niet verhalen op je verzekering. Was je druk bezig de nieuwe vaatwasser in te bouwen, maar kreeg je ondertussen trek en viel er een blik uit het keukenkastje erboven op de vaatwasser waardoor deze beschadigde? Dan wordt die schade wel vergoed, omdat er geen sprake is van directe klusschade. Hetzelfde geldt voor het weghalen van een draagmuur. Heb je dit zelf gedaan en maak je schade? Dan worden de kosten niet gedekt, omdat je de gevolgen van je actie vooraf al had kunnen weten.

Veel opstalverzekeraars dekken geen schade die ontstaat door klussen of een verbouwing. Dit is anders wanneer je een allrisk opstalverzekering hebt. Een allrisk dekking geeft nog geen volledige garantie dat een schade tijdens het klussen wordt gedekt, maar het is wel de meest uitgebreide variant van je opstalverzekering of inboedelverzekering. In het geval van een allrisk opstalverzekering ben je tegen vrijwel alle denkbare schades aan je huis verzekerd.

Drie tips om schade te voorkomen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Toch betekent dat niet dat er niets is wat je kunt doen om klusschade te voorkomen. Daarom hebben we een aantal tips voor je opgesteld:

1.      Ben je van plan te gaan klussen? Bereid je dan goed voor. Zoek van tevoren uit wat er moet gebeuren en hoe je dit wilt gaan doen. Zorg er bovendien voor dat je het juiste klusgereedschap in huis hebt.

2.      Check je klusgereedschap, machines en andere klusmiddelen (zoals bijvoorbeeld een trap) voorafgaand aan gebruik.

3.      Draag beschermende kleding en veiligheidsbrillen om letselschade te voorkomen.

Heb je klusplannen, maar twijfel je over je eigen kluskwaliteiten? Dan kun je ook overwegen om een klusjesman in te schakelen. Eventuele schade is dan via de klusjesman verzekerd.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right