background shape

Van het échte 5G-netwerk merken we pas volgend jaar iets

article featured image

Drie jaar na de lancering van 5G in Nederland ervaren we nog steeds niet de volledige voordelen van het snellere mobiele internet. Momenteel hebben we een 4G-verbinding vermomd als 5G. Het zal nog minstens een jaar duren voordat we daadwerkelijk gebruik kunnen maken van het echte 5G. Dit artikel bespreekt de belemmeringen en de gevolgen hiervan voor Nederland.

Beperkingen van 5G-uitrol in Nederland ondanks grote investeringen door KPN, Vodafone en T-Mobile

KPN, Vodafone en T-Mobile hebben in juli 2020 in totaal 1,23 miljard euro betaald aan de Nederlandse overheid om 5G-netwerken te kunnen bouwen. Echter, met de vergunningen die ze toen hebben verworven, kunnen de providers nog steeds geen echt 5G aanbieden. Hoewel er een 5G-telefoon kan worden gebruikt, maakt het apparaat nog steeds eerst verbinding met het 4G-netwerk. Pas wanneer het netwerk detecteert dat de telefoon 5G ondersteunt, wordt de verbinding overgeschakeld naar een iets snellere 5G-frequentie. Helaas biedt dit nog niet veel voordelen, aangezien het huidige 5G in Nederland slechts marginaal sneller is dan mobiel internet via een 4G-verbinding.

Vertraging in veiling van 3,5 GHz-frequentieband bedreigt Nederlandse positie in 5G-ontwikkeling

Om het echte 5G te kunnen aanbieden, moeten de mobiele aanbieders wachten op de veiling van de 3,5 GHz-frequentieband. Helaas is er nog geen datum vastgesteld voor deze veiling. Hoewel het de bedoeling is dat de providers de nieuwe frequenties begin volgend jaar kunnen gebruiken, is het onzeker of dit wordt gehaald. Verschillende Europese landen hebben de 3,5 GHz-band al geveild, waardoor mensen in bijvoorbeeld Duitsland al kunnen profiteren van het echte 5G. Nederland staat momenteel bekend om zijn beste en snelste mobiele netwerken ter wereld, maar deze positie komt in gevaar als de veiling van de frequentieband lang op zich laat wachten.

Satelliet-grondstation vertraagt uitrol van 3,5 GHz-band en belemmert snellere 5G-connectiviteit in Nederland

De vertraging bij het beschikbaar maken van de 3,5 GHz-band in Nederland wordt veroorzaakt door het satelliet-grondstation in het Friese plaatsje Burum. Op dit grondstation bevinden zich satellietschotels van onder andere Defensie en inlichtingendiensten. Momenteel wordt de 3,5 GHz-frequentieband door hen gebruikt, dezelfde frequentie die mobiele providers willen gebruiken om ons mobiele internet sneller te maken. Zodra de 3,5 GHz-band beschikbaar komt, kunnen providers overschakelen naar een standalone 5G-netwerk, waarbij de telefoon direct een 5G-verbinding krijgt zonder tussenkomst van het 4G-netwerk. Dit zal naar verwachting aanzienlijk hogere internetsnelheden bieden en toepassingen zoals online gaming mogelijk maken met minimale vertragingen.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right