background shape

Uitschakeling telefoonlijn van KPN zorgt voor 30 procent hogere internetkosten

article featured image

Mensen met DSL-internetabonnementen, zoals die van Youfone of Odido, die momenteel KPN glasvezel laten aanleggen, kunnen binnenkort geconfronteerd worden met hogere kosten. Goedkopere internetabonnementen zijn namelijk niet beschikbaar op het glasvezelnetwerk van KPN. Dit komt doordat het verouderde telefoonnetwerk (ook bekend als het kopernetwerk) wordt vervangen door snellere en kostenefficiënte glasvezelnetwerken in heel Nederland. De overstap naar deze nieuwe infrastructuur is echter niet altijd voordelig voor mensen met DSL-abonnementen.

Vervanging van het Ouderwetse Koperlijn

Vroeger diende de telefoonlijn slechts om te bellen, maar tegenwoordig wordt deze ook voor internet gebruikt, evenals de tv-kabel. Het kopernetwerk, dat verouderd is en veel onderhoud vergt, wordt nu vervangen door glasvezelnetwerken in Nederland. Deze glasvezelnetwerken bieden aanzienlijk hogere snelheden en zijn kostenefficiënter. Wanneer KPN zijn glasvezelnetwerk implementeert, wordt de ouderwetse telefoonlijn uitgeschakeld, wat betekent dat gebruikers van het koperlijnnetwerk moeten overstappen naar een ander netwerk, zoals het glasvezelnetwerk van KPN of de tv-kabel van Ziggo.

Financiële Impact op DSL-Abonnees

Voor personen met een DSL-internetabonnement, bijvoorbeeld bij Youfone, Online.nl, Budget Thuis en Odido, is de verplichte overstap niet altijd gunstig. Een DSL-abonnement kost bijvoorbeeld al 32 euro per maand, en nieuwe klanten krijgen vaak nog enkele maanden korting. In vergelijking hiermee kost een glasvezelabonnement op het KPN-netwerk minstens 42 euro per maand, wat neerkomt op een mogelijke stijging van wel 30 procent in de kosten.

Tarieven en Toekomstperspectief

Hoewel KPN stelt dat andere aanbieders gebruik kunnen maken van hun open glasvezelnetwerk, zijn deze aanbieders doorgaans niet significant goedkoper dan KPN zelf. Het tarief voor een internetabonnement van 100 megabit via KPN's glasvezelnetwerk is minimaal 42,50 euro per maand. Online.nl is slechts 50 cent goedkoper, maar de snelheid is gehalveerd tot 50 megabit. KPN rechtvaardigt de hogere tarieven voor het glasvezelnetwerk door de hoge aanlegkosten en benadrukt dat glasvezel aanzienlijke voordelen biedt, zoals hogere snelheden, stabiliteit, energie-efficiëntie en toekomstbestendigheid, in vergelijking met het verouderde kopernetwerk.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right