background shape

Tijdelijk noodfonds energie sluit morgen na meer dan 150.000 aanvragen

article featured image

Het Tijdelijk Noodfonds Energie, bedoeld om mensen met een laag inkomen te ondersteunen bij hoge energierekeningen, sluit overmorgen. Demissionair minister Schouten van Armoedebestrijding meldt aan de Tweede Kamer dat er waarschijnlijk morgen geen geld meer beschikbaar zal zijn voor nieuwe aanvragen.

Veel aanvragen

Sinds de opening van het fonds op 22 januari hebben maar liefst 157.000 huishoudens een aanvraag ingediend. Het fonds, gefinancierd door de overheid en grote energiebedrijven, was oorspronkelijk voorzien van 60 miljoen euro, maar werd half februari verhoogd met nog eens 24 miljoen euro om meer mensen te kunnen helpen.

Demissionair minister Schouten benadrukt dat het grote aantal toegekende aanvragen laat zien dat de energierekening nog steeds een zware last vormt voor veel huishoudens.

Kritiek op aanvraagprocedure

De aanvraagprocedure verloopt via de computer, wat door Nationaal Ombudsman Van Zutphen als "oneerlijk" is bestempeld. Kwetsbare mensen zouden financiƫle hulp kunnen mislopen, bijvoorbeeld door het ontbreken van een DigiD.

Criteria voor toekenning

Het noodfonds is bedoeld voor huishoudens met een bruto maandinkomen tot maximaal 3200 euro (alleenstaand) en 4480 euro (samenwonend). Deze huishoudens moeten minstens 8 tot 10 procent van hun inkomen aan energiekosten besteden. Het fonds compenseert een deel van deze rekening, maximaal een half jaar lang.

Onzekerheid over sluitingsdatum

De exacte sluitingsdatum van het fonds hangt af van het aantal toegekende aanvragen en de hoogte van de compensatie. De verwachting is dat dit op vrijdag 15 maart het geval is. Als er geen geld meer is zal dat worden gecommuniceerd op de website van het fonds:  Tijdelijk Noodfonds Energie.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right