background shape

Recordaantal overstappers zorgverzekeringen

article featured image

Een recordaantal van bijna 1,4 miljoen Nederlanders veranderden van zorgverzekeraar eind 2022. Door de snel stijgende zorgpremies en de weggevallen collectiviteitskorting wilden veel consumenten kosten besparen door over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

Recordhoogte

In de afgelopen paar jaar was het aantal overstappers in Nederland 6 tot 7 procent van de bevolking. Dit jaar is het 8 procent van de Nederlanders die een andere basiszorgverzekering kiest. Dat is een record sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006. De 8 procent is nog geen definitief percentage, aangezien er ook een groep is die de zorgverzekering in december opzegt en voor het einde van januari een nieuwe verzekering afsluit. Het percentage kan daarom nog oplopen top 8,5 procent.

Waarom zoveel overstappers?

Het leven van een Nederlands huishouden is fors duurder geworden door de stijgende prijzen van energie en boodschappen. Daarnaast zijn de zorgpremies gemiddeld 10 euro per maand gestegen. Een overstap naar een goedkopere zorgverzekeraar kon ervoor zorgen dat de zorgpremie gelijk bleef.

Voordeel collectiviteit valt weg

Voorheen konden mensen via hun werk of sportvereniging collectiviteitskorting krijgen op hun zorgverzekering. Dit waren alsnog niet altijd de voordeligste verzekeringen, maar hieraan zaten wel vaak meer voordelen verbonden, zoals gratis fysiotherapie. De collectiviteitsverzekering was enorm populair. Bijna 60 procent van de Nederlanders had een collectiviteitsverzekering. Hierop kregen zij 5 procent korting, maar die komt dus nu te vervallen.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl