background shape

Overzicht van de veranderingen in energierekening 2024

article featured image

Er gaan in 2024 een aantal energierekening veranderen ten opzichte van 2023. De opslag duurzame energie (ODE), die in 2023 al tot nul werd teruggebracht, verdwijnt volledig van de energienota's. Bovendien eindigt het prijsplafond op 1 januari, wat een significante verandering betekent. Daarnaast introduceert de overheid een extra energiebelastingzone, een aanpassing die impact heeft op zowel stroom als gas. Hieronder worden deze ontwikkelingen in detail besproken.

ODE verdwijnt van energienota's

Een opvallende verandering is dat de opslag duurzame energie (ODE) volledig van de energierekening verdwijnt. Hoewel deze al in 2023 tot nul was gereduceerd, zal het in 2024 niet meer terug te vinden zijn in aanbiedingen of berekeningen. Dit betekent een directe verandering in de kostensamenstelling voor consumenten, aangezien de ODE bijdroeg aan de totale energiekosten.

Einde van het prijsplafond

Met het nieuwe jaar komt ook het einde van het prijsplafond, dat tot nu toe een limiet stelde aan de maximale kosten voor stroom en gas. Deze verschuiving geeft ruimte voor mogelijke prijsveranderingen, die direct van invloed kunnen zijn op de energierekeningen van consumenten.

Introductie van extra energiebelastingzone

Om de mogelijkheid te behouden om belastingen aan te passen, introduceert de regering een extra energiebelastingzone voor zowel stroom als gas. Hoewel de belasting op zone 1 en zone 2 naar verwachting gelijk zal zijn in 2024, brengt deze aanpassing nuances met zich mee. Tarieven zullen worden beïnvloed door het verbruik en kunnen resulteren in een belastingverlaging van 2 cent voor elektriciteit, maar een stijging van 11 cent voor gas. Definitieve tarieven zullen worden gecommuniceerd zodra ze beschikbaar zijn.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right