background shape

Nieuwe opzegregeling voor energiecontracten uitgesteld naar 1 juni

article featured image

Om het aanbod van vaste energiecontracten te stimuleren zouden de regels voor het opzeggen van een energiecontract veranderen. De nieuwe regels moeten het minder aantrekkelijk maken om over te stappen van energieleveranciers tijdens de duur van het vaste contract. In eerste instantie zouden deze nieuwe regels op 1 april ingaan, maar nu heeft de branchevereniging Energie Nederland aangegeven dat dit wordt verzet naar 1 juni.

Nieuwe regels

In de huidige situatie kost een vroegtijdige overstap je hoogstens 125 euro. Dat hangt af van de duur van je contract. De opzegboete die je in de nieuwe situatie als consument moet betalen wordt ongeveer even hoog als het bedrag dat nog moet worden betaald over de resterende tijd van het contract. Hierdoor wordt overstappen tijdens de duur van het contract een stuk minder aantrekkelijk. Dit heeft als gevolg dat energieleveranciers meer zekerheid hebben over inkomsten van hun klanten met een vast contract. Deze zekerheid resulteert in een groter aanbod van vaste energiecontracten.

Uitstel leidt tot minder vaste contracten

Doordat de nieuwe regels pas ingaan op 1 juni zijn veel energieleveranciers terughoudend met het aanbieden van vaste contracten. Zo bieden energieleveranciers Greenchoice en Eneco alleen nog maar contracten aan waarbij de tarieven zes maanden vastgezet kunnen worden. Bij Budgetenergie en Essent kan de consument de tarieven twaalf maanden vastzetten. Vaste contracten van twee, drie of vijf jaar komen nog niet voor.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right