background shape

Lees altijd de polisvoorwaarden van je verzekeringen.

article featured image

Het gebeurt regelmatig dat mensen met een verzekering niets of maar een deel vergoed krijgen van hun verzekering. Wat je wel en niet vergoed krijgt staat in de polisvoorwaarden van je verzekering. In dit artikel zetten we de meest voorkomende obstakels in polisvoorwaarden op een rij. Zorg ervoor dat je al voor het afsluiten goed weet wat er in de polisvoorwaarden staat. En als je dat niet gedaan hebt, pak ze er nu dan eens even bij!

Eigen verantwoordelijkheid

In je polisvoorwaarden vind je een post met daarin de mate van eigen verantwoordelijkheid voor de schade. Dit betekent dat je geen vergoeding krijgt als je met opzet schade hebt gemaakt, logisch. Maar het betekent ook dat verzekeraars mogen inschatten in hoeverre jij je best hebt gedaan om de schade te voorkomen. Heb je bijvoorbeeld je tablet in de auto laten liggen en is deze eruit gestolen? Dan wordt dat dus gezien als eigen verantwoordelijkheid en krijg je geen vergoeding.

Eigen risico

Bij bijna alle schadeverzekering is een eigen risico opgenomen in de polisvoorwaarden. Je kent het misschien al van je zorgverzekering. Het eerste gedeelte van de schade moet je hierbij zelf betalen. Je hebt een eigen risico bij een WA + beperkt casco autoverzekering en allrisk autoverzekering. En daarnaast ook bij reis-, inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekeringen. Soms is het eigen risico hoger, omdat de schade bijvoorbeeld enorm kan zijn of dat je een groter risico bent om schade te veroorzaken. Wees extra alert op hoe hoog je eigen risico is bij de volgende verzekeringen:

-          Eigen risico voor jonge bestuurders

-          Eigen risico stormschade

-          Eigen risico mobiele elektronica

Maximale vergoeding

Voor je inboedel- en reisverzekering kun je te maken hebben met een maximale vergoeding. Dit betekent dat je dus niet alles wat je hebt verzekerd terug kan vragen. Stel je verliest je bagage op reis en jij hebt een reisverzekering met een maximale vergoeding van 3.000 euro. Dan krijg je dus maximaal 3.000 euro, ook als je spullen bij elkaar meer dan dat waard waren.

Bijzondere situaties

Ga je verhuizen of staat je woning een langere tijd leeg door een verbouwing? Dit moet je altijd tijdig doorgeven bij je inboedel- en opstalverzekering. Tijdens deze periode heb je namelijk een beperkte dekking voor diefstal of inbraak, omdat je spullen en je huis kwetsbaarder zijn.

Gezinswijzigingen doorgeven

Als je een verzekering afsluit moet je vaak doorgeven wie er allemaal onder de verzekering vallen. Je kinderen zijn namelijk standaard meeverzekerd, en als je getrouwd bent je partner ook. Maar stel je gezinssituatie verandert. Een kind gaat uit huis of je krijgt een nieuwe partner, dan moet je dit zo snel mogelijk doorgeven aan de verzekeraar. Hierdoor voorkom je dat je nieuwe partner straks schade maakt die niet onder de inboedelverzekering valt. 

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right