background shape

Hoe krijg ik de 190 euro energietoeslag in november en december?

article featured image

Het kabinet heeft een aantal maatregelen getroffen om Nederlandse huishoudens tegemoet te komen in de hoge energieprijzen. Een van deze maatregelen is dat iedereen met een energieaansluiting een korting krijgt van 190 euro op de energierekening. In principe hoef je hier niets voor te doen.

Automatisch verrekend

De meeste energieleveranciers. Zoals Essent, verrekenen de 190 euro automatisch op je rekening. Zit je een maand onder de 190 euro? Dan hoef je niets te betalen. Hierbij geldt het resterende bedrag tot 190 euro als extra aftrekpost op de eindrekening. Dat zit zo: je hebt een rekening van 130 euro. Dan hoef je een maand niets te betalen. Omdat je dan nog 60 euro tegoed hebt van de energietegemoetkoming wordt dit afgetrokken van de eindafrekening.

Is je rekening boven de 190 euro? Dan betaal je het resterende bedrag. Heb je bijvoorbeeld een rekening van 250 euro. Dan betaal je hier dus nog maar 60 euro voor.

190 euro teruggestort

De geschetste situatie hierboven zal de situatie zijn bij de meeste energieleveranciers. Toch zullen er ook een aantal energieleveranciers zijn die 190 euro naar je overmaken. Je betaalt dan dus wel voor je energierekening, maar krijgt dit geld als een cashback terug. Vattenfall is een van de energieleveranciers die de 190 euro terugstort. Dit gebeurt in de 2e week van november.  

Extra energietoeslag minima

Mensen die een inkomen hebben rond het sociaal minimum (1.310,05 euro alleen of 1.871,50 euro samen) worden extra gecompenseerd. Zij konden al vanaf april energietoeslag aanvragen bij hun gemeente, ongeveer 1300 euro. Nu de energiecrisis heftiger wordt is de inkomensgrens bij veel gemeenten verhoogd. Eerst maakte je aanspraak op de toeslag als je 120 procent van het sociaal minimum verdiende. In Utrecht is dit nu bijvoorbeeld 150 procent. Laat de energietoeslag niet liggen en vraag deze zo snel mogelijk aan bij je gemeente! 

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl