background shape

Hervatting Noorse Gasleveringen en Hoge Voorraden Drukken Gasprijs

article featured image

De Europese gasprijs is maandag verder gedaald door afnemende zorgen over de aanvoer van gas uit Noorwegen. De leveringen werden afgelopen weekend hervat na een tijdelijke onderbreking, wat samen met hoge gasvoorraden zorgt voor een daling van de prijzen.

Noorse Gasleveringen Hervat

Afgelopen week werden de Noorse gasleveringen aan Europa tijdelijk stopgezet vanwege een barst in een pijplijn, wat leidde tot stijgende gasprijzen. De Noorse netbeheerder Gassco meldde dat door deze onverwachte storing geen gas kon worden geleverd uit de grote productiefaciliteit Nyhamna. Noorwegen is sinds het wegvallen van Russisch gas door de invasie van Oekraïne de grootste leverancier van aardgas aan Europa. De hervatting van de leveringen afgelopen weekend heeft de zorgen over de aanvoer verminderd.

Dalende Gasprijzen op de Amsterdamse Gasbeurs

Op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam daalde de prijs maandagochtend met 1,2% tot €32,72 per megawattuur, waarmee de daling van vrijdag werd voortgezet. Vorige week liep de gasprijs nog op tot ruim €37 per megawattuur. De prijsdaling volgt direct op het nieuws dat de Noorse leveringen zijn hervat, wat de druk op de gasmarkt heeft verminderd.

Hoge Gasvoorraden in Europa

Naast de hervatting van de Noorse leveringen, wordt de gasprijs ook gedrukt door de ongewoon hoge gasvoorraden in Europa. Momenteel zijn de voorraden voor bijna 72 procent gevuld, wat ongebruikelijk is voor deze tijd van het jaar. Deze overvloed aan gasvoorraden draagt bij aan de stabiliteit van de prijzen en vermindert de zorgen over mogelijke tekorten in de nabije toekomst.

Gematigde Vraag naar Gas

De vraag naar gas blijft waarschijnlijk gematigd door het trage economische herstel in de Europese Unie. Bovendien blijven de temperaturen in het grootste deel van Noordwest-Europa voorlopig mild, wat de behoefte aan gas voor verkoeling vermindert. Deze factoren samen zorgen voor een aanhoudende daling van de gasprijzen, wat gunstig is voor consumenten en bedrijven die afhankelijk zijn van aardgas.


Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700

bereikbaar tussen:
9:00 - 12:00 en 13:00 - 17:00

icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right