background shape

Gasverbruik de laatste maanden hoog door de kou

article featured image

In de afgelopen maanden is het gasverbruik in Nederlandse huishoudens aanzienlijk gestegen, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Een combinatie van lagere energieprijzen en koudere temperaturen heeft geleid tot een toename van het gebruik van verwarmingstoestellen. Energiebedrijven, zoals Essent en Budget Energie, melden significante stijgingen in het gasverbruik. Deze ontwikkeling roept vragen op over de mogelijke impact op de gasmarkt en prijzen.

Toename in Gasverbruik

In oktober registreerde Essent een stijging van 14 procent in het huishoudelijk gasverbruik, terwijl deze toename in november zelfs opliep tot 29 procent. Concurrent Budget Energie meldt een stijging van 25 procent. Eneco en Vattenfall delen nog geen cijfers, maar Gasunie, de gasnetbeheerder, constateert een stijging van 6 procent in zowel huishoudelijk als industrieel gasverbruik. Vorig jaar was het gasverbruik historisch laag door hoge energieprijzen, maar de recente kou heeft geleid tot meer draaiende verwarmingen.

Invloed van Weersomstandigheden en Onzekerheden op de Gasmarkt

Er is een directe relatie tussen het koudere weer en het verhoogde gasverbruik. Vooralsnog heeft dit geen significante invloed op de gasmarkt, aangezien de voorraden goed gevuld zijn. Er zijn nog altijd onzekerheden rondom toekomstige ontwikkelingen, waarbij de hoop op een milde winter kan leiden tot lagere prijzen. Desondanks kunnen er potentiële prijsstijgingen als gevolg van verstoringen in de levering voorkomen, vooral door de afhankelijkheid van vloeibaar gas (LNG) uit verschillende bronnen.

Onzekerheden voor Consumenten en Toekomstige Kosten

De ACM blijft het belang van het kiezen voor een vast energiecontract benadrukken. Hoewel energieleveranciers zoals Essent en Budget Energie geruststellen dat klanten met variabele contracten zich geen directe zorgen hoeven te maken over prijsstijgingen, waarschuwt de ACM dat vanaf 1 januari consumenten geen bescherming hebben van het overheidsprijsplafond. Bovendien worden huishoudens geconfronteerd met stijgende kosten voor transport en belastingen, waarbij de gasrekening in 2024 maar liefst 49 procent uit belastingen zal bestaan.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right