background shape

Gasprijs op laagste niveau sinds tijden; onder 30 euro per megawattuur

article featured image

Voor het eerst sinds augustus heeft de prijs van een megawattuur gas de grens van 30 euro doorbroken, met een recente daling tot onder de 29,40 euro. De tarieven dalen sinds oktober, waarbij handelaren eerder nog circa 55 euro per megawattuur betaalden. Deze opmerkelijke prijsdaling is het resultaat van goed gevulde gasopslagen in Europa, ondanks de kou.

Goedgevulde Voorraden Sturen Gasprijs Omlaag:

Voorraden op 80% Capaciteit:

Op maandagmiddag bereikte de gasprijs kortstondig een niveau van minder dan 29,40 euro, wat 8% lager was dan de slotkoers van vrijdag. De aanhoudende daling wordt toegeschreven aan de goed gevulde gasopslagen in verschillende Europese landen, met voorraden die gemiddeld 80% van hun capaciteit benutten. Hierdoor lijkt Europa zich goed voor te bereiden op de winter.

Lange Termijn Effect op Energierekening:

Een langdurig lage handelsprijs voor gas kan gunstig uitpakken voor de energierekening van huishoudens. Hoewel energieleveranciers verlagingen vaak met enige vertraging doorvoeren, wijst de aanhoudende neerwaartse trend op mogelijke kostenbesparingen voor consumenten.

Van Recordhoogte naar Historisch Laag:

Rusland's Invloed op Gasprijs:

In 2021 en vooral 2022 schoot de gasprijs omhoog door de geleidelijke beperking van de gaslevering door Rusland. Het hoogste punt werd bereikt in augustus 2022, met een prijs van ruim 300 euro per megawattuur, meer dan tien keer het huidige niveau. Deze piek leidde tot aanzienlijke financiële druk op huishoudens, maar inmiddels hebben Europese landen alternatieve gasbronnen gevonden, wat resulteert in aanzienlijke prijsdalingen.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right