background shape

Gasprijs bereikt laagste punt sinds zomer

article featured image

De prijs van gas daalde vrijdagochtend tot onder de 25 euro per megawattuur, een niveau dat voor het eerst sinds afgelopen zomer werd bereikt. Deze week zagen handelaren herhaaldelijk prijzen onder de 25 euro, een scherpe daling ten opzichte van oktober, toen nog meer dan 50 euro werd betaald.

Zachte winter en goed gevulde voorraden dragen bij aan prijsdaling

De recente prijsdalingen worden toegeschreven aan de relatief milde winter, waardoor gasvoorraden in Nederland en andere Europese landen nog steeds goed gevuld zijn. Volgens cijfers van Gas Infrastructure Europe, de belangenvereniging voor gasopslagbedrijven, liggen de gemiddelde vulgraden van de gasopslagen in Nederland en Europa momenteel boven het gebruikelijke niveau voor deze tijd van het jaar.

Van ongekende hoge prijzen in 2022 tot huidige betaalbaardere tarieven

In vergelijking met het recordjaar 2022, waarin de gasprijzen lange tijd boven de 100 euro per megawattuur lagen en zelfs piekten boven de 300 euro, zijn de huidige prijzen een verademing. Huishoudens en bedrijven werden vorig jaar geconfronteerd met aanzienlijke stijgingen van hun energierekeningen, maar nu lijken de tarieven wat meer betaalbaar te worden, zij het nog niet terug op het niveau van voor de energiecrisis.

Onzekerheid over impact op energierekeningen

Het is nog onduidelijk of de recente prijsdalingen zullen resulteren in lagere energierekeningen voor consumenten en bedrijven. De effecten van de dalende prijzen zullen enige tijd vergen voordat ze worden weerspiegeld in de tarieven die energieleveranciers hanteren, en dit zal ook afhangen van hun inkoopbeleid.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right