background shape

Europese gasprijzen dalen weer na terugval in Israëlische gasleveringen

article featured image

Dalende Gasprijzen op Amsterdamse Gasbeurs

Op de Amsterdamse gasbeurs is de prijs voor gasleveringen in november op een woensdagochtend met bijna 3 procent gedaald tot 46,69 euro per megawattuur. Dit komt nadat de prijs van gas op dinsdag al met meer dan 9 procent was gedaald. Ondanks deze dalingen ligt de gasprijs nog steeds boven het niveau van vóór de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober. Gedurende de week na de aanval bereikte de gasprijs zelfs het hoogste niveau sinds februari.

Impact van Verminderde Israëlische Gasleveringen

Deze situatie is het gevolg van Israël's tijdelijke stopzetting van gasleveringen aan Egypte als gevolg van het conflict met Hamas. In Egypte wordt Israëlisch gas omgezet in vloeibaar aardgas (LNG), dat bestemd is voor de Europese en Turkse markten. Deskundigen benadrukken echter dat de Egyptische LNG-export naar Europa en Turkije slechts goed is voor 5 procent van het totale aanbod. Hoewel de Israëlische gasproductie laag kan blijven als het conflict aanhoudt, lijkt de impact op Europa vooralsnog beperkt. Europa gaat de winter in met goed gevulde gasvoorraden, die nog niet zijn aangesproken vanwege het overwegend milde herfstweer.

Dit betekent dat Europa voorbereid lijkt te zijn op mogelijke onderbrekingen in de gasleveringen en dat de markt een zekere mate van veerkracht vertoont ten opzichte van de onzekerheden in het Midden-Oosten.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right