background shape

Energieprijzen buitengewoon laag door veel zon en wind

article featured image

Tijdens het pinksterweekend vorige week waren de stroomprijzen buitengewoon laag, en sommige leveranciers moesten zelfs betalen om stroom aan het netwerk te leveren vanwege een overvloed aan duurzame energie. Mensen met een dynamisch energiecontract profiteren hiervan en kunnen genieten van de voordelen.

Wat is een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch stroomcontract houdt in dat het tarief dat je per uur betaalt voor stroom varieert en direct afhangt van de marktprijzen, die een dag van tevoren worden vastgesteld. Op dagen met veel duurzame energieopwekking hebben mensen met zo'n contract geluk. Vooral wanneer er weinig vraag naar stroom is, kunnen de prijzen extreem laag zijn, en in sommige gevallen zelfs negatief.

Ideale weersomstandigheden voor lage stroomprijzen

Het pinksterweekend bood de ideale omstandigheden voor lage stroomprijzen. De zon scheen, wat resulteert in een grote opbrengst van zonnepanelen, en de wind waaide stevig, waardoor windturbines veel elektriciteit produceren. Bovendien zijn veel bedrijven gesloten, wat resulteert in een lage vraag naar elektriciteit. Dit heeft geleid tot negatieve stroomprijzen, waarbij leveranciers gestimuleerd worden om tijdelijk minder stroom te produceren vanwege het gebrek aan afnemers. In 2023 waren er in Nederland al 101 uren met negatieve stroomprijzen, vergeleken met slechts 83 uren in heel 2022.

Zeer zeldzaam dat dynamisch energiecontract geld oplevert

Een interessant aspect is dat mensen met een dynamisch contract op sommige momenten geld terugkrijgen wanneer ze stroom gebruiken. Dit is vrij zeldzaam en heeft te maken met belastingen. Zelfs als de prijs negatief is, moeten ze nog steeds ruim 15 cent energiebelasting (inclusief btw) per kilowattuur betalen. Pas wanneer de prijs lager is dan -15 cent ontvangen ze geld. Dit was enkele dagen het geval, waarbij houders van dynamische contracten zelfs 33 cent per kilowattuur ontvingen. Vandaag zijn de energieprijzen tussen 13.00 en 15.00 uur zo laag dat mensen met een dynamisch contract niets betalen of zelfs een paar cent ontvangen.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right