background shape

Dynamisch energiecontract niet altijd zo voordelig als het lijkt

article featured image

Het dynamische energiecontract is in trek bij Nederlandse huishoudens. Met dit contract betaal de prijs voor gas en stroom zoals deze per uur op de energiemarkt wordt aangeboden. Dit is niet zo transparant als je misschien denkt. Door uiteenlopende inkoopvergoedingen is het voor consumenten lastig om de echte kosten van de contracten met elkaar te vergelijken.

Hoe werkt een dynamisch contract

Met een dynamisch energiecontract betaal je standaard 10 tot 15 euro per maand aan de energieleverancier. Daarbovenop betaal je een wisselend bedrag dat afhankelijk is van je verbruik en natuurlijk de actuele marktprijzen.

“Geen winst op verbruik”

Energieleveranciers zeggen dat ze geen winst maken op jouw verbruik en dat de enige winst die ze maken de abonnementskosten zijn. Echter, dit blijkt vaak niet het geval. Sommige energieleveranciers verdienen wel degelijk aan een opslag op je verbruikte stroom of gas. Vaak wordt deze opslag onder de inkoopvergoeding geplaatst, waardoor deze vaak meer omvat dan alleen de inkoopkosten.

Kosten zijn vaak onzichtbaar

Veel energieleveranciers zijn onduidelijk over wat zij allemaal onder de inkoopvergoeding rekenen. Vaak worden alle posten pas gedeeld als je het contract aanvraagt. Dat zorgt ervoor dat de prijzen lastig te vergelijken zijn met andere energiecontracten. Het dynamische energiecontract is relatief nieuw, waardoor er onderzoek en regulatie beperkt is. Weet daarom wat de risico’s zijn als je een dynamisch energiecontract afsluit.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl