background shape

Conflict in Midden-Oosten doet gasprijs verder stijgen

article featured image

De Europese aardgasprijzen stijgen weer vanwege de toenemende zorg over de escalatie het conflict in het Midden-Oosten. Op de Amsterdamse gasbeurs is de prijs voor gasleveringen in november recentelijk met meer dan 2 procent gestegen tot 51,25 euro per megawattuur. Hoewel er op weekbasis enige daling te zien is, blijft de gasprijs ongeveer 35 procent hoger dan voor het recente conflict dat begon met de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober. Laten we dieper ingaan op de factoren achter deze prijsschommelingen.

Van dalen naar stijgen

Eerder daalde de gasprijs door mildere weersvoorspellingen voor Europa en de inspanningen van de Verenigde Staten om het conflict tussen Israël en Hamas te kalmeren. Er waren echter aanwijzingen dat de VS betrokken zouden kunnen raken bij een groter regionaal conflict in het Midden-Oosten. Het Pentagon rapporteerde een toename van droneaanvallen op Amerikaanse troepen in Irak en Syrië. Bovendien onderschepte een Amerikaanse torpedobootjager kruisraketten die door Houthi-rebellen in Jemen op Israël werden afgevuurd. De Amerikaanse president Joe Biden deed een direct beroep op het Amerikaanse volk om de financiering van Israël en de oorlogsinspanningen van Oekraïne te steunen.

Sluiting Israëlisch gasveld

Het conflict heeft ook geleid tot de sluiting van een groot Israëlisch gasveld dat Egypte van aardgas voorzag. Dit zou de export van vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) van Egypte kunnen beperken. Hoewel de LNG-export van Egypte naar Europa relatief beperkt is, zouden een breder conflict en mogelijke Iraanse betrokkenheid de veiligheidsrisico's kunnen vergroten voor Qatarese LNG-schepen die door de Straat van Hormuz varen. De betrokkenheid van Iran zou ook bedreigingen kunnen vormen voor de internationale gaspijpleidingen in de regio. De onzekerheid en risico's in het Midden-Oosten spelen dus een cruciale rol bij de huidige aardgasprijzen in Europa.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right