background shape

Chaos op de Nederlandse Energiemarkt: Kwetsbare Huurders Zwaar Getroffen

article featured image

De Nederlandse is chaotisch door ingrijpende veranderingen. De geplande afschaffing van de salderingsregeling en de introductie van terugleverkosten door energieleveranciers zetten vooral kwetsbare huurders in nul-op-de-meterhuurwoningen onder druk. Experts slaan alarm over de gevolgen voor deze groep.

Afschaffing Salderingsregeling Treft Huurders Hard

De salderingsregeling, die eigenaren van zonnepanelen compenseert voor teruggeleverde stroom, zal in 2027 verdwijnen volgens het nieuwe kabinetsakkoord. Dit raak met name de nul-op-de-meterhuurwoningen. Dit zijn woningen waarvan er over het hele verbruiksjaar net zoveel energie wordt verbruikt als er lokaal duurzaam opgewekt kan worden. Hiervan zijn er naar schatting tussen de vijftien- en twintigduizend. 

Economische Haalbaarheid in Gevaar

Nul-op-de-meterhuurwoningen zijn uitgerust met isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp, wat hun energieprestaties aanzienlijk verbetert. De huidige salderingsregeling maakt het mogelijk om het energieverbruik in de winter te compenseren met de overschotten uit de zomer. Zonder deze regeling zullen bewoners de hoge energiekosten van hun warmtepompen in de winter direct in hun portemonnee voelen.

Terugleverkosten Verergeren Probleem

Naast de aanstaande afschaffing van de salderingsregeling, brengen steeds meer energieleveranciers kosten in rekening voor het terugleveren van zonnestroom aan het net. Dit zet extra druk op huurders, die al maandelijks meer dan honderd euro betalen voor de energieprestatievergoeding van hun zonnepanelen. Door deze terugleverkosten kunnen huurders financieel slechter af zijn met zonnepanelen dan zonder.

Kwetsbare Groep in de Knel

De groep huurders in nul-op-de-meterwoningen bestaat vaak uit mensen met een laag inkomen, die het meeste profijt hebben van de salderingsregeling maar ook het meeste te verliezen hebben. De eerste tekenen van financiƫle problemen door de veranderingen zijn al zichtbaar, ondanks dat de afschaffing pas over enkele jaren gepland staat. De combinatie van wegvallende saldering en oplopende terugleverkosten maakt deze huurders bijzonder kwetsbaar voor de grillen van de energiemarkt.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right