De komende tien jaar wordt de capaciteit van het Nederlandse stroomnet verdubbeld om de huidige knelpunten op te lossen. Die problemen belemmeren onder meer de bouw van nieuwe woningen. Toch zal het nog enkele jaren duren voordat de effecten van deze uitbreiding merkbaar worden.
Nederland heeft de afgelopen jaren in rap tempo verduurzaamd. Een derde van alle woningen heeft zonnepanelen, en grote windparken leveren extra groene energie. Hierdoor is het stroomnet op veel plekken vol. Dit belemmert bijvoorbeeld de aansluiting van nieuwe woningen, waardoor de woningcrisis verder wordt vertraagd.
Volgens een expert op het gebied van duurzame energie heeft de energietransitie zich te eenzijdig gericht op opwekking van duurzame energie, zonder voldoende rekening te houden met opslag en balans tussen vraag en aanbod. Deze focus heeft bijgedragen aan de huidige capaciteitsproblemen.
De uitbreiding van het stroomnet is inmiddels in volle gang. TenneT, verantwoordelijk voor het hoogspanningsnet, investeert tussen 2025 en 2035 ruim 111 miljard euro. Deze uitbreiding zal de capaciteit van het stroomnet verdubbelen en op sommige plekken zelfs verdrievoudigen. In de eerste helft van 2024 investeerde TenneT al 30 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.
Ook regionale netbeheerders versnellen de capaciteitsuitbreiding. Dankzij innovatieve bouwmethoden kunnen zij bijvoorbeeld sneller stroomverdeelstations plaatsen, waarmee het regionale netwerk efficiƫnter wordt.
Naast uitbreiding van de capaciteit zijn er stappen nodig om de balans tussen vraag en aanbod te verbeteren. Er wordt gewerkt aan afspraken met grote stroomverbruikers om hun gebruik af te stemmen op de beschikbaarheid van elektriciteit. Consumenten dragen hieraan bij met thuisbatterijen en andere opslagmethoden, wat de druk op het stroomnet verlaagt.
Het uiteindelijke doel van de energietransitie is dat duurzaam opgewekte energie, zoals zonne-energie, ook op momenten van hoge vraag beschikbaar is. Voorzichtige stappen in opslag en slimme energiegebruik beloven betere benutting van het netwerk in de toekomst.
bereikbaar tussen:
9:00 - 12:00 en 13:00 - 17:00