background shape

Inkoopprijs gas en stroom volgend jaar waarschijnlijk toch weer omhoog

article featured image

De afgelopen weken is de inkoopprijs voor stroom en gas enorm gedaald. Op de korte termijn merkt de consument hier vrij weinig van, maar als de inkoopprijs langere tijd laag blijft dan hebben energieleveranciers meer zekerheid om de tarieven te verlagen. Volgens deskundigen van ING Research lijkt dit helaas onwaarschijnlijk.

Huidige prijzen

Door de goedgevulde gasopslagen en het relatief warme herfstweer, samen met de grote toevoer van vloeibaar gas (LNG) is de gasprijs al een periode hard aan het dalen. Half oktober kwam deze zelfs uit op minder dan 100 euro per megawattuur. Ook de stroomprijs staat nu lager dan voorheen. Dit is alsnog ongeveer twee├źnhalf keer zo hoog als voor de energiecrisis vorig jaar, maar bijna drie keer zo laag als de piek van de crisis.

Korte duur van prijsdaling

Volgens kenner van ING lijk de prijsdaling maar van korte duur te zijn. Dat komt omdat we onze gasvoorraden dit jaar nog konden aanvullen met Russisch gas. Volgend jaar wordt daarom verwacht dat de gasprijzen weer rond de 135 tot 140 euro per megawattuur zullen liggen.

Bedrijven harder geraakt dan consument

De consument wordt vanaf 2023 geholpen door de overheid. Ook bedrijven kunnen aanspraak maken op een tegemoetkoming, maar dat is lang niet zoveel als nodig. Grote productiebedrijven zoals chemie-, kunststof- en de staalindustrie zullen steeds verder moeten afschalen.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl
NIEUWSBRIEF
icon chevron right