background shape

Gasprijs op laagste niveau in tijden

article featured image

In Nederland zijn de voorraden nu voor zo’n 93 procent gevuld. Ook in de rest van Europa gaat het beter dan verwacht. Dit komt mede door de grote hoeveelheden vloeibaar aardgas (LNG) die Europa bereiken. Het warme herfstweer zorgt er ook voor dat we massaal de verwarming nog niet aan zetten. Daarnaast lijken veel mensen bewuster te letten op de hoeveelheid energie die ze verbruiken.

Laagste gasprijs in drie maanden

Op de Amsterdamse gasbeurs daalde de gasprijs tot € 1,46 per m³ gas. Dat is het laagste niveau van de gasprijs in drie maanden tijd. Vergeleken met de piekprijs in augustus is dit minder dan de helft. In augustus betaalden handelen bijna 3,50 per m³ gas.

Meer LNG naar Europa

Sinds de oorlog in Oekraïne is Europa volop gaan investeren in vloeibaar gas uit de Verenigde Staten en het Midden-Oosten. Ook komt er meer gas vanuit Noorwegen naar Europa. De gasvoorraden zijn inmiddels zo goed als vol, waardoor de vraag naar gas enorm afneemt en de gasprijs daalt.

Voordelen voor consumenten

Een lage gasprijs is voordelig voor consumenten, aangezien energieleveranciers lagere tarieven gaan vragen. Toch voel je niet gelijk iets van een prijsdaling voor gas. Als de gasprijs langere tijd laag is dan kunnen energieleveranciers voor een lange periode “goedkoop” inkopen. Pas als zij de garantie hebben dat ze energie voor een lager tarief kunnen leveren, verlagen ze hun tarieven voor de klanten. Het type contract speelt hier natuurlijk ook een rol. Heb je een vast contract? Dan houd je je huidige tarieven. Met een variabel contract zul je sneller iets merken van een prijsdaling. Daarnaast heb je vanaf november ook te maken met een tegemoetkoming van de overheid.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

logo
  Kobaltweg 11
3542CE Utrecht
icon phone 030 227 0700 icon mail klantenservice@saemen.nl